Top 3 produkty z błonnikiem

Błonnik to substancja, która będzie ogromną pomocą na diecie. Sprawi on, że nie będziemy chcieli podjadać, bo będziemy czuć się najedzeni przez znacznie dłuższy czas. Jakby tego było mało, to zapobiega on wielu chorobom układu trawiennego, takim jak zapalenia czy owrzodzenia. Błonnik gdzie jest i w czym jest go najwięcej?

1. Jabłka
Jabłka są najzdrowszymi owocami. Mają niewiele kalorii, więc stanowią one doskonałą przekąskę. W dodatku są słodkie, dzięki czemu sprawiają, że nie mamy ochoty za słodycze. To ważne, żeby jeść je ze skórką, bo to zaraz pod nią jest najwięcej wartościowych substancji i witamin.

2. Siemię lniane
Nie jest zbyt smaczne, ale za to ma bardzo dużo błonnika. Warto wypić je rano w formie zawiesiny. Wsypujemy łyżeczkę siemienia lnianego do ciepłej (ale nie gorącej!) wody, mieszamy i pijemy.

3. Fasola
Zawiera nie tylko dużo błonnika, ale też białka. Dlatego jest ważną częścią diety wegetariańskiej czy wegańskiej. Często używa się jej zamiast mięsa. Można nawet znaleźć hamburgery, w których zamiast wołowiny znajdziemy kotlet z przepysznej i zdrowej fasoli czerwonej.

 

Możesz również polubić…