Śruta rzepakowa, czyli tańszy sposób na zapewnienie białka zwierzętom hodowlanym

Każdy hodowca zwierząt powinien wiedzieć, że na pierwszym miejscu w hodowli stawia się dobro zwierząt. Jeśli są zadbane i odpowiednio żywione, można oczekiwać od nich odpowiedniego rozwoju i wzrostu. Z tego powodu dobrze jest zastanowić się, w jaki sposób zwierzęta żywić.

Żywienie zwierząt hodowlanych to nie taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Jest tak ze względu na to, że oferuje się nam bardzo dużo różnych produktów. Wprawionemu hodowcy zależeć będzie na tym, żeby zwierzę otrzymało odpowiednio zbilansowany dla siebie produkt, który zapewni mu wszystkie niezbędne składniki. Najlepiej oczywiście jest jednocześnie zminimalizować przy tym koszty. Brzmi to jak coś nierealnego, nie można przecież mieć wszystkiego. Czasami można się jednak nieco zdziwić, bo okazuje się, że dobry produkt za niską cenę jest możliwy do uzyskania. Mowa oczywiście o śrucie rzepakowej, tańszej alternatywy śruty sojowej, ale wcale nie oznacza to, że gorszej. Jest to surowiec o dużej zawartości białka oraz aminokwasów siarkowych- jest ich nawet więcej niż w przypadku śruty sojowej.

Śruta rzepakowa – co to jest?

Śruta rzepakowa jest bardzo dobrą alternatywą dla drogich roślinnych źródeł białka, które swoje ceny zawdzięczają na przykład temu, że pochodzą z importu. Ze śrutą z rzepaku jest zupełnie inaczej, ponieważ jest to surowiec, który produkowany jest w naszym kraju. Dzięki temu jest tani i łatwo dostępny. To produkt uboczny, który uzyskuje się w procesie tłoczenia oleju z nasion rzepaku. Posiada bardzo dużą ilość białka, dzięki czemu stanowi w pełni wartościowy komponent paszowy w żywieniu zwierząt hodowlanych. Stosuje się głównie w diecie przeżuwaczy, trzody chlewnej a także drobiu.

Śruta rzepakowa – zalecenia

Istnieje kilka kwestii na które należy zwrócić uwagę, zanim zdecydujemy się na zakup śruty pochodzącej z rzepaku. Nie powinno się żywić nią młodych zwierząt, w przypadku na przykład prosiąt może powodować problemy gastryczne oraz zahamowanie wzrostu. Nie zaleca się także żywienia surowcem loch karmiących, ponieważ zmienienie składu mleka także może doprowadzić do zahamowania wzrostu prosiąt. Produkt ten może mieć negatywnie wpływać na apetyt lochy, a więc prowadzić do mniejszego poboru paszy i spadku laktacji. Przez wzgląd na wyższy poziom włókien surowych- mniej jest go w droższych źródłach białka, a więc jest to minus stosowania rzepakowej śruty- trzeba w odpowiedni sposób zbilansować składniki paszy, aby nie dopuścić do sytuacji w której u zwierząt wystąpi niestrawność.

Śruta rzepakowa – skład oraz cena

Duża zawartość białka, bo zwykle około 33 procentowa, przy niewielkiej zawartości tłuszczu (1%) oraz włókna surowego na poziomie 12% . Jeśli chodzi o skład aminokwasowy, przedstawia się on zwykle z następujący sposób:

  • Lizyna-2,06
  • Metionina-0,8
  • Cystyna-0,91
  • Treonina-1,68
  • Tryptofan-0,5

Uwagę zwraca mniejsza ilość lizyny niż w droższych odpowiednikach, ale większa metioniny i cystyny.

Jeśli chodzi o cenę, za tonę produktu trzeba zapłacić zwykle około 1600 złotych. Jest to więc dobra cena za którą otrzymamy niezłej jakości źródło białka dla naszych zwierząt.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *